Borstcentrum afdeling - Zorg is aandacht | HMC (2024)

Over het Borstcentrum

Heeft u een verandering aan uw borst of vond het bevolkingsonderzoek naar borstkanker een afwijking aan uw borst? Dan kunt u terecht bij het Borstcentrum voor een snelle diagnose en een persoonlijke behandeling. U weet snel waar u aan toe bent.

U kunt vaak binnen één werkdag bij ons terecht voor een diagnostisch onderzoek. We onderzoeken zowel goedaardige als kwaadaardige aandoeningen. Gelukkig blijkt bij onderzoek dat een afwijking bij meer dan de helft van de vrouwen goedaardig is. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie in HMC Antoniushove, HMC Bronovo of HMC Westeinde. Hieronder lees u uit welke deelonderzoeken het diagnostisch onderzoek bestaat. Deze onderzoeken krijgt u alle op één dag. U hoort meteen of de uitslag goedaardig of kwaadaardig is. Alleen de uitslag van het weefselonderzoek (biopsie) duurt een aantal dagen langer.

Eerste onderzoek

Tijdens het eerste bezoek aan het Borstcentrum krijgt u meestal een röntgenonderzoek van de borst (mammografie) en soms een echografie. Neem iemand mee naar het onderzoek. Het is prettig een vertrouwd persoon bij u te hebben, wanneer u direct na het onderzoek een gesprek over de uitslag heeft met de radioloog.
Lees meer over uw eerste bezoek in de folder Radiologisch onderzoek van de borst

Mammografie

Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten. Deze foto nemen we op de afdeling Radiologie met een speciaal röntgenapparaat. Het maken van de foto kan enigszins pijnlijk zijn, omdat het apparaat druk uitoefent op de borsten. Dit is nodig voor een goede foto.
Lees meer over de mammografie

Echografie

Bij een echografie of echo zendt een soort microfoon geluidsgolven uw lichaam in. De organen in uw lichaam vangen deze geluidsgolven op en kaatsen ze terug. De computer zet de golven om in beelden. Dit onderzoek is meestal niet pijnlijk.
Lees meer over de echografie

Als de radioloog een afwijking ziet, kan het noodzakelijk zijn om verder onderzoek te doen naar de aard van de afwijking.

Punctie

Bij een punctie krijgt u een prik met een dunne naald. De naald zuigt de cellen op. De patholoog onderzoekt de cellen onder de microscoop om na te gaan of de zwelling goedaardig of kwaadaardig is. In het algemeen doet een punctie niet meer pijn dan bloedprikken.

Biopsie

Als de arts een afwijking ziet, neemt deze een biopt af. Dit houdt in dat de arts met een speciale holle naald een klein stukje weefsel (biopt) uit de afwijking in de borst haalt. Hiervoor maakt de arts een kleine snede in de huid na een lokale verdoving van de huid.

Uitslag

Als uit het onderzoek blijkt dat het om een goedaardige afwijking gaat, krijgt u meteen de uitslag.
Zie hieronder bij het kopje Folders: Goedaardige aandoeningen van de borst.

Ook als de uitslag helaas borstkanker of een voorloper van borstkanker is, vertellen wij u dit meteen. Dan staat ons team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen voor u klaar om u de beste zorg te geven.
Lees meer over borstkanker

De uitslag van het weefselonderzoek (biopsie) laat enkele dagen op zich wachten. In ons laboratorium onderzoeken we het weefsel dat we bij u hebben afgenomen. Ons team met artsen van verschillende specialismen bespreekt de uitslagen, overlegt of er nog verder onderzoek nodig is en bespreekt welke behandelingen bij u passen. De betrokken specialismen zijn Chirurgie, Interne Geneeskunde, Pathologie, Radiologie, Radiotherapieen Plastische Chirurgie.

Contact

Het Borstcentrum is een overkoepelende naam waaronder verschillende poliklinieken vallen. Boven aan deze webpagina, onder het kopje Afspraak en contact, staan de contactgegevens van deze poliklinieken:

  • Neem voor uw eerste afspraak met een radiologisch onderzoek contact op met de polikliniek Radiologie.
  • Bent u rechtstreeks verwezen naar een chirurg van het Borstcentrum? Bel de polikliniek Chirurgie (Heelkunde), HMC Antoniushove.
  • Heeft u vragen over chemotherapie of hormoontherapie? Bel de polikliniek Interne oncologie, HMC Antoniushove.
  • Heeft u vragen over bestraling bij borstkanker? Bel de polikliniek Radiotherapie, HMC Antoniushove.
  • Heeft u vragen over reconstructies bij borstkanker? Bel de polikliniek Plastische chirurgie, HMC Antoniushove.

Studies op het gebied van borstkanker

Het Borstcentrum van HMC werkt mee aan een aantal wetenschappelijke studies op het gebied van borstkanker. Hieronder vindt u een kort overzicht en verwijzingen naar meer informatie.

Voorstadium van borstkanker

LORD: Ductaal Carcinoom In Situ (DCIS) is een voorstadium van kanker. Cellen hebben dan al wel de vorm van kankercellen, maar hebben nog niet het vermogen om in het omliggende weefsel door te groeien en eventueel uit te zaaien. De standaardbehandeling bij laag risico (graad I/II) DCIS bestaat uit een operatie, eventueel gevolgd door bestraling en/of hormoontherapie. Deze studie onderzoekt of deze standaardbehandeling veilig weggelaten kan worden.

Borstkanker

TOP-1: Wat is het effect van het achterwege laten van bestraling bij oudere vrouwen met vroeg stadium borstkanker die een borstsparende operatie hebben ondergaan? Dat gaan we na binnen dit onderzoek.

OPTIMUM: Vrouwen die na de overgang borstkanker hebben gehad, kunnen de kans op gezondheidsproblemen kleiner maken. Dit kan door voldoende te bewegen en gezond te eten. Veel vrouwen voldoen niet aan de aanbevelingen voor een gezonde leefstijl. En verandering van leefstijl gaat vaak moeilijk. De OPTIMUM-studie is gestart om te weten te komen hoe deze vrouwen geholpen kunnen worden met een gezonde manier van leven.

MINIMAX-studie: Patiënten met borstanker met uitzaaiingen in de okselklieren krijgen vaak systemische therapie. Die bestaat uit chemotherapie en eventueel immunotherapie. Hierna volgt de beoordeling (stagering genoemd) en behandeling van de okselklieren. In deze studie kijken we hoe veilig de verschillende vormen van stagering en behandeling zijn. Ook onderzoeken we wat de invloed is van de gekozen behandeling op de kwaliteit van leven.

HER2-PET studie: In deze studie onderzoeken we het effect van een nieuwe radioactieve stof, [ 89Zr]trastuzumab, bij patiënten met HER2+ borstkanker. HER2 is een eiwit dat de groei en deling van normale borstcellen regelt. Als er veel HER2 aanwezig is op de kankercellen, krijgen de kankercellen ook veel signalen om te groeien en te delen. Het doel van dit onderzoek is om te bekijken in hoeverre na chemotherapie HER2+ borstkanker nog zichtbaar is. Mogelijk kan in een vervolgstudie het effect op de tumor van chemotherapie met deze stof beter in beeld worden gebracht.

Uitgezaaide borstkanker

SONIA: Recent zijn nieuwe middelen voor de behandeling van uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker beschikbaar gekomen in Nederland. Deze nieuwe middelen, de zogenoemde CDK4/6-remmers, combineren we met al gangbare anti-hormonale therapie. Ze zorgen ervoor dat deze anti-hormonale therapie langer effectief is.

Triple-B: Triple negatieve borstkanker is een agressieve vorm van borstkanker die vaker en sneller uitzaait en na behandeling eerder terugkomt dan andere borstkankersoorten. Deze studie onderzoekt welke behandeling het meest effectief is bij patiënten met uitgezaaide triple negatieve borstkanker en of dat is te voorspellen.

AIPAC: Hoe is de veiligheid en werkzaamheid van de actieve immunotherapie (IMP321) in combinatie met pacl*taxel-chemotherapie bij patiënten met hormoonreceptor positief gemetastaseerde borstkanker? Dat wordt onderzocht in deze studie.

Borstcentrum afdeling - Zorg is aandacht | HMC (2024)
Top Articles
Skyrim - Settlement Builder
'Picture being painted of Jay Slater is just not true', says employer of British teen missing in Tenerife
This website is unavailable in your location. – WSB-TV Channel 2 - Atlanta
Poe Pohx Profile
Academic Integrity
How Far Is Chattanooga From Here
Https Www E Access Att Com Myworklife
Costco in Hawthorne (14501 Hindry Ave)
Strange World Showtimes Near Amc Braintree 10
Missing 2023 Showtimes Near Lucas Cinemas Albertville
What Does Dwb Mean In Instagram
Pvschools Infinite Campus
Zürich Stadion Letzigrund detailed interactive seating plan with seat & row numbers | Sitzplan Saalplan with Sitzplatz & Reihen Nummerierung
“In my day, you were butch or you were femme”
Transfer Credits Uncc
Classic Lotto Payout Calculator
Missed Connections Dayton Ohio
Pizza Hut In Dinuba
Missed Connections Dayton Ohio
Race Karts For Sale Near Me
Indiana Wesleyan Transcripts
Accident On 215
The Old Way Showtimes Near Regency Theatres Granada Hills
Used Safari Condo Alto R1723 For Sale
Mj Nails Derby Ct
Greenville Sc Greyhound
Elbert County Swap Shop
Horn Rank
Essence Healthcare Otc 2023 Catalog
Manuela Qm Only
Margaret Shelton Jeopardy Age
Watson 853 White Oval
Dr Seuss Star Bellied Sneetches Pdf
Free T33N Leaks
Hrconnect Kp Login
Abga Gestation Calculator
Ewg Eucerin
Korg Forums :: View topic
Earthy Fuel Crossword
Mercedes W204 Belt Diagram
Landing Page Winn Dixie
Craigslist Albany Ny Garage Sales
2012 Street Glide Blue Book Value
Mp4Mania.net1
Levothyroxine Ati Template
The All-New MyUMobile App - Support | U Mobile
Skyward Marshfield
Hovia reveals top 4 feel-good wallpaper trends for 2024
Lady Nagant Funko Pop
Portal Pacjenta LUX MED
What is 'Breaking Bad' star Aaron Paul's Net Worth?
Sml Wikia
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated:

Views: 5974

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.