Groot onderzoek naar weglaten chemo bij vroege borstkanker (2024)

';

Groot onderzoek naar weglaten chemo bij vroege borstkanker (1)

Marleen Kok krijgt cheque voor OPTImaL-studie

Marleen Kok (uiterst rechts) ontvangt een cheque van KWF voor haar onderzoek naar het weglaten van chemotherapie bij vroegstadium triple-negatieve borstkanker.

KWF stelt 4,1 miljoen euro beschikbaar voor een groot internationaal onderzoek naar het weglaten van chemotherapie bij vrouwen met vroegstadium triple-negatieve borstkanker. In de nieuwe OPTImaL-studie wordt onderzocht of dit veilig kan als er veel afweercellen in en rond de tumor aanwezig zijn. Dit wijst namelijk op een goede prognose. Het onderzoek staat onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek en vindt de komende 8 jaar plaats in België, Duitsland, Ierland, Zweden, Italië en Nederland. De uitkomst kan leiden tot afschaffing van chemotherapie voor wereldwijd duizenden vrouwen.

Groot onderzoek naar weglaten chemo bij vroege borstkanker (2)

Het duurt vaak lang voordat nieuwe biomarkers daadwerkelijk beschikbaar komen voor patiënten. Met ons nieuwe Langetermijnprogramma Biomarkers willen we veelbelovende kandidaten snel en efficiënt doorontwikkelen tot praktische zorgtoepassingen. Door de OPTImaL-studie te steunen, hopen we een biomarker te implementeren die borstkankerpatiënten veel leed kan besparen.

Carla van Gils, directeur KWF

Triple-negatieve borstkanker

Ongeveer 15% van alle borstkankerpatiënten heeft triple-negatieve borstkanker. Bij dit type borstkanker ontbreken 3 belangrijke aangrijpingspunten voor behandeling: oestrogeen, progesteron en HER2. Hormoontherapie en medicijnen die HER2 remmen werken dan niet. De standaardbehandeling bestaat uit een operatie, meestal gevolgd door chemotherapie en zo nodig bestraling. In vergelijking met andere vormen van borstkanker zijn patiënten vaak vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Triple-negatieve borstkanker staat bekend als een agressief type dat vaak uitzaait en na behandeling regelmatig terugkeert. De vooruitzichten voor vrouwen met een tumor kleiner dan 2 cm en schone okselklieren (geen kankercellen in de lymfeklieren) zijn echter gunstig. Zo'n stadium I-tumor komt voor bij ongeveer 400 vrouwen per jaar. Hun kans op uitzaaiingen is laag.

Hoe meer afweercellen hoe beter

Uit eerder onderzoek (ook gesteund door KWF) blijkt dat vrouwen met veel 'tumor-infiltrerende lymfocyten' (TIL's) zelfs uitstekende vooruitzichten hebben. TIL's zijn afweercellen die vanuit de bloedbaan de tumor binnendringen en de kankercellen proberen uit te schakelen. De aanwezigheid van veel TIL's wijst op een actief afweersysteem dat de aanval op de kanker heeft ingezet. De 10-jaarsoverleving bij een hoog TIL-percentage was 96%. Bij minder afweercellen was dit 87%. Het betrof vrouwen met een stadium I-tumor die géén chemotherapie hadden gehad.

Overbehandeling schaadt

Chemotherapie lijkt dus weinig meerwaarde te hebben bij de behandeling van stadium I-tumoren met veel TIL's. De nadelen wegen dan zwaarder dan de voordelen. Chemotherapie kan namelijk ernstige bijwerkingen geven tijdens en na de behandeling. Op de korte termijn onder andere misselijkheid, braken en haaruitval, op de langere termijn verminderde vruchtbaarheid, hartproblemen, zenuwschade, langdurige vermoeidheid en aandachts- en concentratiestoornissen. Het weglaten van chemotherapie kan vrouwen dus veel gezondheidswinst opleveren.

Onderzoeksvragen

De OPTImaL-studie zal antwoord geven op 2 vragen:

  1. Kan chemotherapie veilig worden weggelaten bij patiënten met vroegstadium triple-negatieve borstkanker en een hoge TIL-score?
  2. Verbetert het weglaten van de chemotherapie de kwaliteit van leven?

Onderzoeksopzet

Het onderzoek is een zogeheten 'patient preference'-studie. Dat betekent dat patiënten in overleg met hun arts zelf kunnen kiezen of ze wel of geen chemotherapie willen na de operatie. De onderzoekers volgen 245 patiënten die kiezen voor chemotherapie en 245 patiënten die geen chemotherapie willen. Deelnemers vullen regelmatig vragenlijsten in over hun kwaliteit van leven.

Groot onderzoek naar weglaten chemo bij vroege borstkanker (4)

OPTImaL-studie

TIL's zijn relatief eenvoudig te zien onder de microscoop. Er zijn dus geen dure, geavanceerde nieuwe tests voor nodig. Binnen de OPTImaL-studie krijgen pathologen en oncologen training en ondersteuning om TIL-scores te bepalen en te interpreteren. Uiteindelijk zal het onderzoek uitwijzen of TIL's een betrouwbare en bruikbare biomarker (meetbare biologische aanwijzing) zijn voor de noodzaak van chemotherapie.

Ervaren projectleider

Groot onderzoek naar weglaten chemo bij vroege borstkanker (5)Het onderzoek staat onder leiding van oncoloog dr. Marleen Kok. Zij is sinds 2013 werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek en leidt daar de onderzoeksgroep Borstkanker immunologie & immunotherapie. Ze heeft al meerdere studies naar immunotherapie bij triple-negatieve borstkanker op haar naam staan. Zo toonde ze in een eerder KWF-project aan dat immunotherapie bij uitgezaaide ziekte is te verbeteren door eerst een voorbehandeling met andere medicijnen te geven.

Langetermijnprogramma Biomarkers

De OPTimaL-studie is de eerste toekenning binnen het nieuwe Langetermijnprogramma Biomarkers. KWF heeft deze financieringsvorm in het leven geroepen om veelbelovende biomarkers naar de praktijk te brengen. Deze vertaling van ontdekking naar toepassing vraagt specifieke kennis en expertise, waar ingediende voorstellen kritisch en zorgvuldig op worden beoordeeld. Alleen de meest veelbelovende en impactvolle projecten met weldoordachte ontwikkelplannen komen voor financiering in aanmerking. De insteek is om projecten te blijven ondersteunen tot de biomarker op grote schaal geïmplementeerd is. Dit moet in een zo kort mogelijk, maar wel realistisch tijdsbestek plaatsvinden.

Het programma verschilt van andere financieringsvormen doordat er meer ruimte is om bij te sturen. Een internationale commissie van experts zal het project jaarlijks evalueren, wat kan leiden tot aanpassingen in het projectplan, het budget en/of de samenstelling van het team. Om de kans op succes nog verder te vergroten, biedt een stuurgroep advies en ondersteuning bij de verschillende ontwikkelfases. Deelname van een HTA-specialist (Health Technology Assessment) is verplicht om de medische, maatschappelijke en economische implicaties van de biomarker te beoordelen en te bewaken.

De doorontwikkeling van biomarkers is een van de thema's waar KWF de komende jaren gericht op wil sturen en budget voor vrijmaakt. De verschuiving richting themagedreven financiering is onderdeel van KWF's nieuwe onderzoeksstrategie om meer impact te maken. In september start de tweede editie van het Langetermijnprogramma Biomarkers.

Chequeoverhandiging

KWF verraste projectleider Marleen Kok met de toekenning van haar onderzoek. Bekijk de video:

Biomarkers

Biomarkers (biologische markers) zijn meetbare aanwijzingen in het menselijk lichaam die iets zeggen over:

/ Het risico op een ziekte
Voorbeeld: een BRCA-mutatie (een bepaalde DNA-fout) wijst op een verhoogd risico op onder andere borst- en eierstokkanker.

/ De aanwezigheid van een ziekte (diagnostische biomarker)
Voorbeeld: een verhoogd PSA (prostaat specifiek antigeen) kan wijzen op prostaatkanker.

/ Het beloop of ernst van een ziekte (prognostische biomarker)
Voorbeeld: hormoongevoeligheid wijst op een gunstige(re) prognose bij borstkanker. Ook de TIL's uit de OPTImaL-studie zijn een prognostische biomarker.

/ De kans op behandelsucces (voorspellende biomarker
Voorbeeld: aanwezigheid van het eiwit PD-L1 in tumorweefsel wijst op een verhoogde kans dat immunotherapie aanslaat.

Een biomarker kan van alles zijn: een molecuul, een eiwit, een hormoon, een DNA-mutatie of een algemeen kenmerk zoals lichaamstemperatuur of bloeddruk. Veel biomarkers komen voor in bloed, andere in bijvoorbeeld urine, ontlasting of tumorweefsel. Biomarkers bieden inzicht in iemands gezondheidstoestand en spelen een belangrijke rol bij de opsporing en behandeling van kanker.

Groot onderzoek naar weglaten chemo bij vroege borstkanker (2024)
Top Articles
Müügikohad - Andri-Peedo Talu
Fotos De Novios Besandose Tumblr
Skylar Vox Bra Size
Methstreams Boxing Stream
Was ist ein Crawler? | Finde es jetzt raus! | OMT-Lexikon
Euro (EUR), aktuální kurzy měn
Access-A-Ride – ACCESS NYC
Boomerang Media Group: Quality Media Solutions
Comcast Xfinity Outage in Kipton, Ohio
Craigslist Mexico Cancun
Okatee River Farms
R Tiktoksweets
Taylor Swift Seating Chart Nashville
Equipamentos Hospitalares Diversos (Lote 98)
Milspec Mojo Bio
FDA Approves Arcutis’ ZORYVE® (roflumilast) Topical Foam, 0.3% for the Treatment of Seborrheic Dermatitis in Individuals Aged 9 Years and Older - Arcutis Biotherapeutics
Juicy Deal D-Art
Ezel Detailing
Hellraiser 3 Parents Guide
UCLA Study Abroad | International Education Office
When His Eyes Opened Chapter 3123
Star Wars Armada Wikia
Sams Gas Price Sanford Fl
Biografie - Geertjan Lassche
Things to do in Pearl City: Honolulu, HI Travel Guide by 10Best
Federal Express Drop Off Center Near Me
Wheeling Matinee Results
The Ride | Rotten Tomatoes
How to Watch the X Trilogy Starring Mia Goth in Chronological Order
Cruise Ships Archives
Naya Padkar Newspaper Today
Arcadia Lesson Plan | Day 4: Crossword Puzzle | GradeSaver
Myql Loan Login
Mvnt Merchant Services
„Wir sind gut positioniert“
Prior Authorization Requirements for Health Insurance Marketplace
Easy Pigs in a Blanket Recipe - Emmandi's Kitchen
Vocabulary Workshop Level B Unit 13 Choosing The Right Word
18 terrible things that happened on Friday the 13th
Craigslist Freeport Illinois
Worcester County Circuit Court
Tedit Calamity
SF bay area cars & trucks "chevrolet 50" - craigslist
Lamont Mortuary Globe Az
Candise Yang Acupuncture
Ucla Basketball Bruinzone
The Average Amount of Calories in a Poke Bowl | Grubby's Poke
Das schönste Comeback des Jahres: Warum die Vengaboys nie wieder gehen dürfen
Laura Houston Wbap
Call2Recycle Sites At The Home Depot
Www Ventusky
Mike De Beer Twitter
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated:

Views: 5968

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.